Confucius, De gesprekken – Gevolgd door Het leven van Confucius door Sima Qian (ca. 145-86 v.Chr.) Vertaald en toegelicht door Kristofer Schipper, uitgeverij atlas contact, mei 2014.
Citaat blz. 20, klik op afbeelding voor vergroting. |
Hieronder volgen een aantal 'gesprekken' die een weerslag geven
van de inhoud van het boek en enkele kerngedachten blootleggen.
Ze worden gevolgd door de verhelderende commentaren van
Kristofer Schipper, die het boek een extra waarde geven.
Klik op afbeelding voor vergroting. |
Noch zoeken naar de beste materiële omstandigheden, noch naar een comfortabel leven, maar streven naar een steeds grotere zelfdiscipline: dat zijn de kenmerken van een hoogstaand mens.
Klik op afbeelding voor vergroting. |
De samenleving waarin Confucius leefde was relatief open. Iedere man kon, als hij over de nodige intelligentie en ijver beschikte, vooruitkomen in de wereld. Dat was ook Confucius' eigen ervaring. Hier spoort hij zijn leerlingen aan om ambitieus te zijn, maar nooit hun principes (de Weg) op te offeren aan hun carrière. 'De duur van een maaltijd' is een oud gezegde om een korte tijdsduur aan te duiden.
Klik op afbeelding voor vergroting. |
Klik op afbeelding voor vergroting. |
Klik op afbeelding voor vergroting. |
Klik op afbeelding voor vergroting. |
De discussies over de aangeboren natuur concentreerden zich rond de vraag of de mens 'van nature' goed of kwaad was. Zoals bekend vond Mencius van wel, en Xun Zi van niet.
Wat de Meester hier zegt, gaat een stap verder: de menselijke natuur is in principe bij iedereen gelijk. Of deze goed of kwaad is, wordt in het midden gelaten. De nadruk valt op de cultuur. Die bestaat uit goede of slechte gewoonten die zijn aangeleerd of die door vorige generaties zijn doorgegeven.
Slechte gewoonten kunnen door een verlichte meester – een 'heer' – verbeterd worden. Dit is een van de belangrijkste leerstellingen van het latere confucianisme.
Wordt nog één keer vervolgd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten