kust

kust

De mythe van vooruitgang



















We leven in een idee van vooruitgang. Ondertussen vernietigen we ons grootste kapitaal: een schone aarde, schoon water, schone lucht. Zonder deze drie is leven onmogelijk. Is er een antwoord op dit idee van meer is beter, dat ons inmiddels lijkt te benauwen en boven het hoofd te groeien?

Wat nu? Nu duidelijk wordt dat een eeuwig stijgende groeilijn niet bestaat? Het organisme is meedogenloos. Niet sadistisch of erop uit om een bepaalde soort te pakken, maar zonder onderscheid des persoons. Het zoekt naar balans waar onbalans is, maakt lager wat te hoog geworden is, hoger wat te laag geworden is, warmer wat te koud en kouder wat te warm geworden is.

Stilte
In wezen is het antwoord op deze vraag heel eenvoudig, persoonlijk en universeel tegelijkertijd. Het antwoord begint met weer een vraag: wat is voor mij het belangrijkste in het leven? Dit is geen vraag die je jezelf tussen neus en lippen door kunt stellen, daar moet je ruimte en tijd voor creëren. Niet mening op mening stapelen of mening tegenover mening plaatsen. Dit is een essentiële levensvraag die stilte behoeft. Uiterlijke stilte is prettig, een bos, een duin, een bankje op de hei, of een stille kamer in huis. Maar bovenal innerlijke stilte en die is moeilijker te vinden dan uiterlijke. Ga maar eens ontspannen zitten – voor velen een klus op zich. Dan merk je hoe de geest kwettert en hoe snel je meegenomen wordt in een gedachtegang. Voor je het goed en wel doorhebt, ben je weg van waar je bent: blijf zitten en keer weer terug.
  
Persoonlijk antwoord
Wie de moeite neemt om te proberen in stilte te zitten en zijn gedachten aanschouwt zonder erin mee te gaan of ze te onderdrukken, maar het stiltepunt blijft van waaruit aanschouwing mogelijk is, kan antwoord krijgen op de vraag 'Wat is voor mij het belangrijkste in het leven?' Ik zal nu een aantal zaken noemen die voor mij persoonlijk belangrijk zijn, maar ik heb het vermoeden dat ze, met enige variatie, tegelijkertijd vrij universeel zijn: liefde voor en van anderen, voor mijzelf en het Universeel Scheppende Principe; mededogen met anderen en mezelf; eerbied voor anderen, alle scheppingsvormen, het organisme als geheel, het Universeel Scheppende Principe; vrijheid en tijd om niets te doen, naar de lucht te kijken, naar de koolmeesjes in de tuin, te wandelen in het bos, de geur van vers gemaaid gras te ruiken, om met de mensen die ik liefheb en aardig vindt samen te zijn, om te lezen en te schrijven; gezondheid van anderen en mijzelf; voldoende, maar eenvoudig eten en drinken; voldoende – en niet meer dan dat – kleding; een huis als dak boven mijn hoofd en niet als belegging.

Eenvoudig en tevreden
Tot zover mijn rijtje dat onvolledig is, maar wel een beeld geeft. De grondtoon ervan is wat mij betreft eenvoud. Het is een eenvoudig leven dat draait om basale zaken. En om naast 'eenvoudig' nog een woord te gebruiken dat uit de mode is geraakt, het is een tevreden leven. Eenvoudig en tevreden. En dat is niet saai. Saai, verveeld, kom ik eerder tegen in de winkeladers, warenhuizen en supermarkten van onze steden, dan in bos, duin, polder, bergen of aan zee.  
Uiterlijke eenvoud is belangrijk, maar dient niet opgelegd te worden. Ware, tevreden uiterlijke eenvoud is het vanzelfsprekende gevolg van innerlijke eenvoud.

Leeg gemoed
Innerlijke eenvoud komt neer op leven met een leeg gemoed. Een leven in en vanuit stilte, erop vertrouwend dat vanuit die stilte de gedachte, het woord, de handeling komt die passend aansluit bij de gegeven situatie. Ga daar maar eens aanstaan. Dit betekent namelijk het loslaten van zekerheden, overtuigingen, vooroordelen en dogma's. Er is niets om je aan vast te houden terwijl de mogelijkheden ongekend zijn; het tegenovergestelde van tunnelvisie. Maar meer dan dat, want hier zijn geen tegengestelden. Dit is de Volle Leegte die voortdurend schept, die als een sprankelende fontein voortdurend schenkt.
De eenvoud bestaat daaruit dat er geen eer te behalen valt, geen persoonlijk gewin. Hier is niemand die eer (of hoon) en persoonlijk gewin (of verlies) kan ontvangen. Hier is enkel en alleen een voortdurend uitstromen uit oneindigheid, het Universeel Scheppende Principe dat zich door de vorm (die jij bent) wil uitdrukken, zonder eigen belang, zonder zelfreflectie. Eenvoudiger gezegd: hier geef je vanuit onthechte belangeloosheid het meeste eenvoudige en directe antwoord op de situatie en omstandigheden waarin je je bevindt. Het is de eenvoud waarin je je eigen begeerten, angsten, oordelen en vooroordelen doorziet en er niet in meegaat – maar ze ook niet onderdrukt. Ze worden gezien zoals je een kraai langs ziet vliegen of een moeder met haar kind achterop aan het raam voorbij ziet fietsen: ze komen je blikveld binnen, je volgt ze even en vervolgens verdwijnen ze weer uit je gezichtsveld. Zonder enige frictie of weerstand. Er is geen belang, geen aandeel in de situatie, je bent de beschouwer die ziet, die waarneemt.

Eenvoud in verscheidenheid
Maar ook de waarnemer is een 'puntloos punt' en slechts een metafoor voor iets wat naamloos is, omdat er in de Volle Leegte geen waarnemer is die waarneemt, maar slechts waarnemen; geen denker die denkt, maar slechts denken; geen voeler die voelt, maar slechts voelen. Wie dit 'kent' – tussen aanhalingstekens omdat er geen 'kenner' is –, beseft dat er ten diepste niet zoiets als 'ik' bestaat en dat de 'ander' pas in het leven geroepen wordt als er een 'ik' is. Zonder ik geen ander, zonder ander geen ik. Tweeheid teruggebracht tot eenheid. Tot Eenheid: het Universeel Scheppende Principe dat zich in de vorm (jij) uitstort, dat je vorm geeft en waarin je vorm wordt, en dat zich door jou heen heel vanzelfsprekend vertaalt in gedachten, gevoelens, woorden en handelen. Dit alles is één beweging die voortdurend beweegt.

Voortdurende beweging vanuit Volle Leegte die zich tijdelijk stolt in vormen die opkomen, bloeien en vergaan. Dit is eenvoud. Eenvoud in verscheidenheid, die nooit leidt tot dat wat wij doorgaans onder vooruitgang verstaan. Die vooruitgang is namelijk het gevolg van begeerte, angst (voor de grondeloosheid van de Volle Leegte) en de hang naar zekerheid en voortbestaan. Het 'ik' dat denkt te bestaan zet zich dwars in de stroom van het eeuwig stromen. Behalve dat dit het stromen van het organisme belemmerd, is het een uiterst uitputtende houding, zowel voor het individu als het organisme als geheel, want de twee zijn één en ondeelbaar.

Intuïtie
Blokkades zijn het gevolg van indrukken uit het verleden, die zich vastgezet hebben in het geheugen, het denken en die uitgangspunt zijn voor het handelen in het heden. De handelingen in het heden veroorzaken op hun beurt nieuwe indrukken, die de oude verstevigen en tegelijkertijd uitgangspunt worden voor het handelen in de toekomst.  Het 'ik' is deze indrukken en wordt  dus bepaald,  geconditioneerd, door de het verleden, dat zich op deze manier voortzet in de toekomst.
Soms is dit een fysieke gewaarwording. Je weet/voelt dat je de gang van zaken blokkeert en denkt en doet vervolgens iets – zeggen we dan – tegen beter weten in. Iedereen kent dit wel. Je ging aan iets wat je in een flits ten diepste wist, een intuïtie, voorbij. Een intuïtie is de directe perceptie van waarheid, onafhankelijk van enig redeneerproces, een scherp en snel inzicht. Daar ga je dan dus aan voorbij en terwijl je dit doet, 'weet' je het en handel je tegen beter weten in. Dagelijkse kost, in ieder geval voor mij, soms gaat het om een klein voorval, soms een groot en het kan ook gaan om levensveranderende of -bepalende beslissingen. Het principe blijft hetzelfde.
Het kan ook zijn dat je de blokkade voelt en niet weet wat je eraan kunt doen. Wanhopig worden of lijdzaam berusten – beide heb ik zelf reeds vele malen geprobeerd – werkt niet. Deze twee kanten van dezelfde medaille voorkomen dat je de werkelijkheid – dat wat je ervaart – helder en precies onder ogen ziet. Dit kan alleen met een leeg gemoed, zonder oordeel en met mededogen naar jezelf.


Dakloos geborgen
Het is mogelijk om steeds weer terug te keren naar de Volle Leegte van waaruit je kunt leven en handelen. De Volle Leegte, oftewel de doorademing van het Universeel Scheppende Principe, is ons ware thuis. Daar zijn we dakloos geborgen. Waar ieder voor zich achter dient te komen is waarom je hier met je denken steeds weer uit wegvlucht – wat in wezen niet mogelijk is, omdat ook je gedachten zich hierin afspelen, als de projecties van licht. Waarom volstaat het niet om hier vredig en in eenvoud te vertoeven? Om hierachter te komen, kun je beter stoppen met het stellen van de vraag, omdat de vraag onderdeel is van de veelheid en vanuit en in veelheid een antwoord zoekt dat alleen in, door en vanuit Eenheid gegeven kan worden. Voortdurend, niet als een eenmalige, altijd opgaande waarheid, maar voortdurend weer en voortdurend nieuw, als stromend water. Leven in Eenheid lijkt mij het enige antwoord op de mythe van vooruitgang.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten