kust

kust

Kromme Rade en Oppad


Met regelmaat zet ik mijn fiets tegen het bruggetje 
op de ’s-Gravelandsevaartweg en loop de Kromme Rade op. 
Schuur aan De Kromme Rade

Het is een mooi, oud kerkpad op een lage dijk, dat net buiten Hilversum begint en eindigt op de grens Oud-Loosdrecht – Kortenhoef. Het kan hier behoorlijk zompig zijn. Dempende hardloopschoenen zijn niet nodig, de bodem veert mee. Aan weerzijden veel weggestoken veen, dus water. Véél water en ook vlinders, watervogels, weilanden, moerasgebieden en trilvenen waar je niet te lang op één plek moet stilstaan en waar je eigenlijk ook niet mag komen. Maar ja, over hekken, via plankjes over sloten en slootjes, kom je een heel eind.                                                                                                          
                                                                                                             
Het pad vormt de grens tussen de Kortenhoefse Plassen rechts (komend van Hilversum), waar de gebiedjes namen hebben als De Suikerpot en Het Hol, en het Loosdrechtse plassengebied links. Aan die kant duik je zo de Vuntusplas in. Oorspronkelijk was de dijk de grens tussen Noord-Holland en Utrecht, maar inmiddels ligt hij helemaal in N-H.
Roeibootvijver en kano, Kromme Rade
                                                                                                                                                               Aan het eind rechtsaf het Moleneind op, de Kortenhoefse kant. Ook een dijk, maar wel geasfalteerd en toegankelijk voor het verkeer. Toch vind ik het hier prettig lopen. Het is groen en ruimtelijk, huizen met ophaalbruggen en rietdaken. Aan het eind de drukke Vreelandseweg over en rechtdoor de Kortenhoefse dijk op, ook een doorgaande weg. Maar al vrij snel kun je rechts het smalle bruggetje over dat naar het Oppad voert. 
Weer een oud kerkpad, tussen ‘s-Graveland en Kortenhoef ditmaal. Mensen liepen vroeger wat af om naar de kerk te gaan. Dit pad is bij regenachtig weer – en lang daarna – nog zompiger dan de Kromme Rade. Het is ook smaller, kronkeliger en de kanten zijn dichter begroeid met bomen en bossages. Het laatste stuk richting ’s-Graveland loopt het pad door de weilanden. Aan het eind rechtsaf, de brug en vervolgens weer de Vreelandseweg over. Nog een stukje rechtdoor tot aan het bruggetje en mijn fiets, een mooie rechthoek van zo'n 9 km.


Je kunt de route hier downloaden:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten