kust

kust

Gedenkt te Sterven


Boodschappen doe ik iedere dag en doorgaans lopend. Regelmatig neem ik de route over Gedenkt te Sterven; de oudste begraafplaats van Hilversum, maar momenteel een ommuurd parkje, middenin het centrum van de ‘mediastad’, achter de Grote Kerk aan de Kerkbrink. De herdenkingsdienst en ter aarde bestelling op een steenworp afstand van elkaar, zo ging dat vroeger.

Klik op foto voor vergroting
De eerste die er begraven werd, waarschijnlijk op Nieuwjaarsdag maar in ieder geval in 1793, was ene Jan van Kampen. W.J. van Lokhorst was officieel de laatste, op 4 juni 1940. (Maar op 26 juni 1941 mocht Gerrit Abraham Cramer toch nog worden bijgezet in zijn familiegraf, kavel 8, nr. 11).

Hoge rode beuken, gras dat lang mag groeien, graven met nauwelijks leesbare opschriften die her en der scheef zijn weggezakt, goedgeplaatste, hardhouten bankjes en – wat mij betreft – enkele misplaatste kunstwerken. Ik kom er graag.


Zicht vanuit het kantoorgebouw.
De dodenlantaarn op het kruispunt werd geschonken 
door de plaatselijke uitvaartonderneming.
 
De plek voelt beschut en stimuleert tot mijmeren en inkeer. Geen doodse, maar natuurlijke stilte heerst hier. De geluiden worden er heel vanzelfsprekend in opgenomen en storen niet. De kantoor- en appartementengebouwen pal achter de muur aan de centrumkant evenmin. 

Iemand wilde – is mij verteld – een kinderdagverblijf in het aanpalende kantoorgebouw beginnen. Tot hij/zij zich realiseerde dat de kinderen op de graven zouden moeten buitenspelen. Dat ging te ver. Maar volgens mij dansen kinderen net zo makkelijk op graven als op speel-plaatsen. Zij doen nog niet zo moeilijk over de dood.




Zie voor meer informatie: 
www.tgooi.info/gedenkt
www.stichtingdehof.nl




Geen opmerkingen:

Een reactie posten