kust

kust

Les Crêtes Préardennaisses


Het weggetje links daalt naar La Saboterie
Het weggetje loopt langs het huis naar beneden en wordt een kleiig bospad, zompig op het laagste punt. De stilte reikt diep en geluid draagt ver. De roep van een uil bijvoorbeeld, of het gejank van een kettingzaag.







Het land is zwaar en lieflijk tegelijk. De bomen groen en bemost, bollen maretakken hangen als lampionnen tussen de takken. Rollende heuvels bieden vloeiende vergezichten over akkers, maïs, bos- en grasland met of zonder koeien.

Chéry-Lès-Rozoy
Leeg land met een netwerk aan weggetjes, die door schijnbaar verlaten dorpjes dwalen. Toch een vrouw die bij de boulangerie naar binnengaat. Een man die op de stoep voor zijn huis een sigaret rookt. En een jongetje van een jaar of 8, 9 – schat ik – rijdt op zijn plastic traptractor door de straat. Wat wil je later worden? De streek ontvolkt, maar wordt toch ook (her)ontdekt. Het was hier lang arm en waarschijnlijk hebben veel mensen het nog niet breed. Huizen verslonzen, andere (2e huizen?) worden opgeknapt, hier en daar is nieuw gebouwd.


Net buiten Chéry-Lès-Rozoy
Bij iedere stap verandert mijn blik. Een bosschage verschuift en steeds wijder wordt het vergezicht met ondergaande zon. Links veranderen de houten hekpaaltjes bij elke pas ten opzichte van de verderop staande telefoonpaal. Mooie, simpele composities van strakke lijnen op rondglooiende ondergrond.
Vaak kom je Jezus tegen.




De weg van Rozoy naar Laon
En dan de lucht. Nauwelijks overvliegende vliegtuigen. Blauw met stapelwolken, grauw en grijs, of strak en helder van horizon tot horizon. Allemaal in één dag. ’s Nachts is de hemel hier behoorlijk zwart, waardoor vele sterren helder stralen. De ontzaglijke diepte slokt je op, betovert en is even ook benauwend. Alsof we met z’n allen onder een enorme kaasstolp leven. Dan weer volop ruimte.



Wie hier de kachel wil laten branden, moet hout hakken. Hout kan steenhard zijn. Dan laat het zich moeilijk klieven en het duurt voordat het vlam vat. Maar als het eenmaal brandt, dan brandt het lang. Brandend hout is mooi om naar te kijken. Anders betoverend dan de sterrenhemel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten